Boskalis realiseert in Harderwijk het nieuwe Waterfront. Bij de uitvoering van het werk houdt Boskalis rekening met beschermde dieren, ondersteund door ecologen van Bureau Viridis. Begin april hebben de uitvoerders en ecologen samen een speciale nestwand aangelegd voor de oeverzwaluw. De nestwand is een succes. Er broeden sinds mei al ruim 30 oeverzwaluw in de wand!

 

De oeverzwaluw komt, net als andere zwaluwsoorten, jaarlijks terug uit Afrika om in Nederland te broeden. Ze weten telkens hun oude stekje feilloos terug te vinden. Rond het Wolderwijd broeden elk jaar weer honderden oeverzwaluwen in steile oevers in de buurt van het water. Alleen, ze gebruiken vaak ook zandhopen op bouwterreinen om in te broeden. Daarbij kunnen ze de bouwers een doorn in het oog zijn, omdat de vogels tijdens het broeden niet mogen worden verstoord. Hierdoor kan het zijn dat er de hele lente en zomer niet meer in de buurt van zo’n grondhoop gewerkt mag worden.

Dat is ook de reden dat Boskalis met de ecologen van Bureau Viridis de oeverzwaluwwand heeft aangelegd. De oeverzwaluwen worden als het ware verleid om deze perfecte broedplek te gaan gebruiken. Ze zijn dan niet geneigd om de andere grondhopen in het Waterfront te gaan gebruiken. De uitvoerders moeten dan wel de grondhopen altijd ongeschikt houden voor de oeverzwaluwen, door de wanden schuin af te graven. Zo kunnen deze bijzondere en flexibele vogels niet voor vertraging zorgen, maar hebben ze wel een hele mooie broedplek!

 

De nestwand ligt op een afgelegen plaats, vlak naast het water. De vogels kunnen daar de komende jaren blijven broeden, totdat ook daar de schop in de grond gaat voor het nieuwe Waterfront. De nestwand zal dan in de winter worden verwijderd, ruim voordat de oeverzwaluwen uit Afrika terugkomen. In de buurt zijn voldoende andere geschikte nestplekken aanwezig. En als het nodig is, wordt er gewoon een nieuwe zandhoop tijdelijk geschikt gemaakt voor de oeverzwaluw!