Op 25 februari 2020 gaf niemand minder dan onze ‘eigen’ Ewoud van der Ploeg een interne training over ongewervelden en de determinatie van de huidjes van libellenlarven. De cursus 'determinatie van de huidjes van libellenlarven' is zeer waardevol voor het leren vaststellen van voortplantingsplaatsen van (beschermde) libellen. Deze cursus is ook voor externen beschikbaar, evenals cursussen over andere soortgroepen.

Libellenexpert en medeauteur determinatieboeken
Ewoud is behalve ecoloog bij Viridis ook libellenexpert en één van de auteurs van de ‘Fotogids larvenhuidjes van libellen‘ en ‘Fotogids larven van libellen’. Deze prachtig geïllustreerde boeken geven inzicht in de bijzondere onderwaterwereld van libellenlarven en maken het zelfs voor een leek mogelijk om de larven en huidjes van alle 84 soorten libellen en waterjuffers van Noordwest Europa te determineren. De boeken zijn te koop via bijvoorbeeld de KNNV Uitgeverij, bol.com of veldshop.nl.

 

Het belang van libellenlarven(huidjes) determineren
Libellenlarven leven onder water en vervellen daar keer op keer. Na de laatste vervelling kruipt een volwassen libel (imago) uit. Libellen kunnen vliegend grote afstanden afleggen. Het aantreffen van libellenlarven of -huidjes is daarom voor veel soorten libellen een zeer waardevolle methode om een voortplantingsplaats vast te stellen.

Daarnaast is het zoeken van huidjes voor verschillende soorten (bijvoorbeeld rombouten) veel efficiënter en betrouwbaarder dan het zoeken van de volwassen dieren. Volwassen exemplaren vliegen van het water weg, maar de huidjes blijven achter. Zodoende is het voorkomen van een soort alsnog aan te tonen. Een aantal soorten libellen is nationaal of zelfs Europees beschermd en een aantal staat op de rode lijst van bedreigde diersoorten. Kennis van de larven en de huidjes kan bijdragen aan de bescherming van zowel de soorten als het voortplantingshabitat.

Ook interesse in een cursus/educatie van een specialist?
Ewoud deelt zijn kennis en passie voor libellen graag – en we kunnen garanderen dat het erg leuk is om naar hem te luisteren! We bieden daarom graag educatieproducten aan voor verschillende doelgroepen, van collega bureaus en bevoegd gezag tot universiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een lezing, incompany-cursus, of praktijkervaring opdoen met determinatie in het veld en onder de binoculair. In de cursus leer je bijvoorbeeld over de ecologie van libellen en libellenlarven en hoe je deze kan determineren.

De medewerkers van Bureau Viridis hebben ook veel kennis van en ervaring met andere in Nederland voorkomende soortgroepen, waaronder soorten ongewervelden zoals sprinkhanen en dagvlinders. Ook hiervoor kunt u uiteraard bij ons terecht.

Interesse in een cursus van Ewoud of één van de andere medewerkers? Neem dan contact met ons op en geef aan wat uw wensen zijn, of vraag direct een offerte aan!