Feest! Dit voorjaar bestaan we officieel 10 jaar onder de naam Ecologisch Adviesbureau Viridis, maar al 20 jaar als bedrijf. Het waren 20 prachtige jaren waarin we als bureau veel hebben bereikt. De verjaardag van Viridis verdient natuurlijk extra aandacht. In de loop van dit jaar delen we daarom allerlei leuke feitjes over Viridis met jullie, onder de noemer ‘Jubileumnieuws’. Het eerste nieuwtje in deze categorie gaat over ons bedrijfsuitje: om het jubileum te vieren zijn we in het weekend van 18 mei naar de Eifel geweest. Het was een gezellig en vol weekend waarin we veel bijzondere soorten hebben gevonden. Lees hieronder een kort verslag van de Eifel, inclusief natuurlijk een lijst met onze (omstreden) top 10 soorten.

 

Het weekend van 17-19 mei waren we in de Eifel ter ere van het 20 jarig bestaan van Viridis. Na wat opstartproblemen met het busje vertrokken we op vrijdagochtend vanuit Culemborg. Bij de eerste stop Oberes Kalltall mit Nebenbächen bij Simmerath maakten we een wandeling langs een mooi beekje naast een helling. Daar vonden we ook gelijk een aantal bijzondere dier- en plantensoorten,  waaronder de beekdonderpad en beversporen. Hierna reden we door naar Dreiborn (ten westen van Schleiden) met een mooie heuveltop vol zingende veldleeuweriken en de eerste rozetten van orchideeën. In plassen op het pad hadden rugstreeppadden eieren afgezet. Later die middag reden we verder naar het zuiden tot aan de accommodatie in de buurt van Stadtkyll, waar we tijdens de barbecue vleermuizen uit ons huisje zagen uitvliegen.

 

Zaterdag brachten we de ochtend door in het mooie Lampertstal bij het dorpje Alendorf. Hier zijn hellingen met veel orchideeën (o.a. vliegenorchis) en andere bijzondere soorten planten en vlinders, zoals veel bloeiende gulden sleutelbloemen (met sleutelbloemvlinders!). Bij de nabij gelegen Waterval Driemühlen bij Nohn aten we grote kersenwafels, waarna we naar een bijzondere, met dicht pakket mos begroeide waterval liepen. Als kers op de cake (/wafel) vonden we daar ook nog een waterspreeuw en elrits. De elrits was één van de soorten die op onze Eifel-bingokaart stond die Sietze en Ewoud hadden ontworpen. De kaart is helaas niet helemaal vol gekomen, maar we hebben flink wat andere bijzondere soorten kunnen vinden. In ijsgrotten vonden we bijvoorbeeld baardvleermuizen en terwijl we zochten naar muurhagedissen vonden we een oehoenest! Zaterdag werd afgesloten met een hilarische quizavond met als onderwerp alle aanwezige collega’s, verzorgd door het duo Susan en Suzanne. Die nacht vingen we in de buurt van de accommodatie nog flink wat grote bosmuizen en ook enkele rosse woelmuizen.

  

 
Links de Eifel Bingokaart, met zilveren maan, elrits (check), groene pad (check), rode wouw (check), muurhagedis, vliegenorchis (check), wijngaardslak (check), gewone bronlibel (larf check), zwarte ooievaar, bosbeekjuffer (larf check), blauwe vuurvlinder, vale vleermuis, vos (check), braamsluiper (check), vuursalamander (check) en bergnachtorchis.

Foto's: Sietze van Dijk, Ewoud van der Ploeg en Vera Praet