Voor verschillende onderzoeken gebruiken wij cameravallen. Niet alleen de dieren die wij willen onderzoeken laten zich dan fotograferen. Vooral bij marteronderoek leidt dit wel eens tot verrassende of leuke foto’s. Bij dit onderzoek gebruiken we namelijk de geur van sardientjes om de nieuwsgierige marters te lokken, en dit trekt ook andere soorten aan. Sommige dieren blijven enige tijd om de olie van het blikje sardientjes af te likken, of misschien wel om de insecten te eten die op de geur afkomen. En natuurlijk zijn er ook wel eens toevallige voorbijgangers.

​​​​Zowel bosmuizen als rosse woelmuizen zijn zeer regelmatig op onze cameravallen te zien. Soms hebben we wel 100.000 foto’s van vrijwel alleen muizen. De bruine rat laat zich over het algemeen minder vaak zien.

 

We zien regelmatig vogels langskomen op de foto's, vaak scharrelen ze voor de box over de grond. Deze winterkoning heeft mogelijk interesse in de insecten die op de geur van de sardientjes afkomen.

Ook huisdieren verschijnen wel eens in onze onderzoeksgebieden. Deze kat kwam meerdere keren terug bij de marterbox, vaak afgewisseld door de spitsmuis hieronder.