Onze stagiaire Anne-Fleur heeft onderzoek uitgevoerd naar de effectiviteit van onderzoeksmethoden voor waterspitsmuis in de Nieuwkoopse plassen. Dit ging in samenwerking met het Netwerk Groene Bureaus (NGB). Natuurmonumenten verleende toestemming voor het betreden van het gebied en het gebruik van een fluisterboot, waarvoor veel dank!

Lees hieronder het verslag van Anne-Fleur over het veldwerk

Nieuwkoopse plassen
Voor mijn stageonderzoek vergelijk ik de effectiviteit van de traditionele inloopvalmethode met het gebruik van de Struikrover® (een opstelling met cameraval) voor de inventarisatie van de waterspitsmuis. Om deze vergelijking te kunnen maken heb ik in november data verzameld in de Nieuwkoopse Plassen, een nat natuurgebied waar relatief veel waterspitsmuis voorkomt.

Struikrovers® en inloopvallen
In het gebied zijn in totaal op 24 locaties inloopvallen en Struikrovers® uitgezet. De ene week hadden we op een locatie inloopvallen uitstaan en de andere week stonden op diezelfde locatie Struikrovers®. De Struikrovers® had ik verder geen omkijken naar omdat die na plaatsing heel de week konden blijven staan. Bij het gebruik van inloopvallen daarentegen moet je de elke dag dat ze in gebruik zijn elke 12 uur de vallen controleren, dus vanaf maandagavond t/m donderdagochtend; dit is intensief en tijdrovend. Op en neer rijden was voor mij geen optie omdat ik in Eindhoven woon, dus ik heb het grootste deel van de maand (elke ma-do) op locatie doorgebracht in een camper van Viridis. Een erg knus tijdelijk huisje :)

Inloopvallen Struikrover
Foto's: inloopvallen en struikrover® (cameraval)

2880 vallen
Elke week stonden er 6 raaien in het veld met ieder 20 inloopvallen die 6 keer gecontroleerd moesten worden. Dat vertaalt zich naar 720 vallen per week en maar liefst 2880 vallen over de gehele studieperiode. Vermoeiend was het wel, maar ook zeker de moeite waard! En zonder hulp was het nooit gelukt. Gelukkig hebben we voor die moeite wel waterspitsmuizen gevangen, zowel met de inloopvallen als met de Struikrovers®. Na determinatie zijn de dieren direct weer vrijgelaten.

 
Foto's: waterspitsmuis gevangen met inloopval en Struikrover®

Naast waterspitsmuizen hebben we ook andere leuke dieren gevangen, zoals een wezel, een hoop noordse woelmuizen en nog veel meer dwergmuizen. Ook zijn we tijdens een nachtcontrole een verdwaalde mol tegengekomen! Aan avonturen geen gebrek ;)

 
Foto's: noordse woelmuis en dwergmuis

Collega's leren kennen
In het huidige corona-klimaat is thuiswerken de norm, wat het moeilijk maakt om als stagiaire je collega’s te leren kennen. Gelukkig gaf mijn veldwerk mij toch de kans om mijn collega’s bij Viridis een beetje beter te leren kennen. Uit veiligheids- en tijdsoverwegingen moest ik namelijk een maatje mee, wat betekende dat ik telkens iemand anders mocht uitnodigen in mijn bootje. Super leuk natuurlijk!

Wordt vervolgd!
De data zijn binnen, nu volgt de analyse en het schrijven van mijn verslag. Wordt vervolgd…

 

Foto's van Anne-Fleur Visser