Tijdens onze inventarisaties van landelijke gebieden maken we regelmatig gebruik van cameravallen en warmtebeeldcamera’s. Dit zorgt voor prachtige beelden die we graag met jullie willen delen. 

Wildcamera
Gedurende het veldwerk ontdekte collega’s Wiegert, Vera en Pascalle een dassenburcht met aanwijzingen dat er mogelijk geen das maar een vos gebruik van maakte. Om het zeker te weten is er een wildcamera opgehangen. Bij het controleren van de opnames troffen we een prachtige vos aan. In de opgenomen video’s zagen we dat ze zich dit voorjaar zelfs heeft mogen voortplanten: twee spelende pups zijn meerdere malen goed vastgelegd op de camera. Dit speelgedrag van pups helpt ze bij het ontwikkelen van jachtgedrag. 


Warmtebeeldcamera
Naast wildcamera’s maken we tijdens onderzoek in het donker ook gebruik van een warmtebeeldcamera Pulsar (Helion XP28). Kleine temperatuurverschillen tussen verschillende objecten worden met zo’n camera al zichtbaar, waardoor warmere dieren makkelijk te onderscheiden zijn van de koelere lucht en gebouwen of bossen. Een mooie video van een zwermende vleermuiskolonie kon je hier al zien. Dit seizoen verscheen er tijdens het vleermuisonderzoek ook een ander dier voor de lens van de warmtebeeldcamera: deze das komt niets vermoedend aangescharreld tot hij beseft dat collega Marco heel dichtbij is en rent dan heel hard weg.


Fotocamera
Soms kunnen we zelfs een bijzondere ontmoeting vastleggen zonder wildcamera of warmtebeeldcamera. Collega Sietze stuitte op deze nieuwsgierige boommarter tijdens een ronde provinciewerk. 


Zelf meedoen? 
Ook nieuwsgierig welke dieren in jouw achtertuin of in het park voorkomen? Je kan je eigen wildcamera aanschaffen (bijvoorbeeld bij de ALDI). Om (roof)dieren voor de camera te lokken kan je een blikje sardientjes ophangen op een paaltje of boom tegenover de camera op 1.5m hoogte, of een thee-ei met kattenvoer. Of je kan natuurlijk de natuur in, het zou zomaar kunnen dat het net als bij Sietze leidt tot een bijzondere ontmoeting.