Ook deze week stellen wij u graag weer mensen voor, deze keer de vleermuisonderzoekers, waarvan een deel zich ook bezig houdt met huismus- en gierzwaluwonderzoek. Bijna twintig medewerkers komen ons team aankomende tijd versterken, en daar zijn we heel blij mee!
 

Vleermuisonderzoek kan in een heel beperkte periode worden uitgevoerd: de kraam- en zomerverblijfplaatsen kunnen worden vastgesteld tussen half mei en half juli, en de paar- en winterverblijfplaatsen tussen half augustus en eind september. Om het grote aantal vleermuisklussen goed uit te voeren worden we versterkt door een grote groep enthousiaste vleermuisonderzoekers. Een deel van de groep zal ook huismussen en gierzwaluwen onderzoeken. Viridis voert vleermuis-, gierzwaluw- en huismusonderzoek uit aan de hand van de protocollen van het Netwerk Groene Bureaus (NGB).
 

Om goed voorbereid op pad te gaan kreeg iedereen een uitgebreide (opfris)cursus. De cursus ging o.a. over de ecologie van vleermuizen, de Wet natuurbescherming, hoe het onderzoek uitgevoerd wordt en het gebruik van de batdetector. Ook zijn er drie praktijklessen geweest en moet iedereen als oefening zeen klein onderzoekje doen in de eigen woonplaats. Vanaf 15 mei begint het werk en gaan de nieuwe vleermuisonderzoekers onder leiding van een ervaren vleermuisecoloog het hele land door om verblijfplaatsen van vleermuizen vast te stellen. We hebben er alle vertrouwen in dat dit met deze groep goedkomt.
 

De volgende personen struinen van half mei tot en met september voor Viridis door de Nederlandse straten op zoek naar vleermuizen: Beanne Snaar, Duco Ottevanger, Fabio Sweet, Hanna van Krimpen, Joris van den Berg, Lana Scheers, Nienke Vermeer, Pascalle Dekker, Tara Paerels, Yannick Bats, Kelly Duro, Louise Prévot, Marieke Ruiter, Arjen Dekker, Emma van Baalen, Meike Zemihn, Eelke Mol, Nymfe van Boekel en Vera Praet.  Ze worden ondersteund door ervaren ecologen van Viridis: Martijn, Sietze, Marco, Wiegert, Ewoud, Olivier, David, Ferdy, Natasja en Susan. Meer informatie over onze collega’s vindt u hier.
 

Om elkaar beter te leren kennen hebben we 25 april ook een heel leuk teamuitje gehad. Hierbij speelden we ‘the floor is lava’: een combinatie tussen Risk en Weerwolven, en daarna een soort piratenescaperoom. We sloten de middag af met een gezellige borrel.

Vleermuiscursus in praktijk  Vleermuiscursus in theorie, ook met aandacht voor gierzwaluwen en huismussen