Projecten

Monitoring natuurlijke oevers Maas

Medewerkers van Viridis hebben delen van de oevers van de Maas geïnventariseerd. Deze oevers zijn tussen 2008 en 2017 op veel locaties natuurvriendelijker gemaakt. Door monitoring wordt duidelijk in hoeverre de ecologische kwaliteit van het gebied verbeterd. 

Ecologische kwaliteit verbeteren

Aan het eind van de vorige eeuw ontstond de ambitie om de ecologische kwaliteit van de Maas te verbeteren, mede ingegeven door de Europese Kaderrichtlijn Water. Rijkswaterstaat  Limburg wilde daarom 70% van de oevers van de Maas natuur(vriende)lijk hebben ingericht tegen 2020. Intussen is het project afgerond en zijn er eerste positieve resultaten geboekt. 

Natuurlijke oevers

Langs de Maas zijn op vele locaties natuurvriendelijke oevers ingericht om dit doel te behalen. De inrichting bestaat merendeels uit het verwijderen van de stortstenen oeverbescherming. Op sommige locaties zijn de oevers ook afgegraven. De werkzaamheden bestaan bijvoorbeeld uit het vergraven van de oeverzone of het aanleggen van nieuwe nevengeulen. Na de ingrepen door de mens krijgt de natuur vaak zelf de ruimte om zich te ontwikkelen.

Monitoring

Op een groot aantal plekken langs de Maas wordt de natuur middels monitoring al sinds 2008 in de gaten gehouden. De ontwikkelingen kunnen zodoende worden gevolgd. De monitoring werd door medewerkers van Bureau Viridis en advies- en ingenieursbureau Tauw uitgevoerd. Het monitoringsprogramma had een uitzonderlijk lange looptijd van 10 jaar, wat veel waardevolle data oplevert. 

Specifieke soorten aangetroffen

Hierbij zijn landelijk gezien bijzondere soorten waargenomen die soms specifiek kenmerkend zijn voor het rivierengebied. Het betreft bijvoorbeeld rivierfonteinkruid, Engelse alant en heksenmelk, maar ook bever, bramensprinkhaan, gouden sprinkhaan en kanaaljuffer werden op verschillende plekken langs de Maas waargenomen.  

Bronnen en meer informatie

Details: 

  • Beheerplan natuurlijke oevers Maas
  • Opdrachtgever: Rijkswaterstaat Limburg
  • Samenwerking: Tauw

Andere projecten

Onderzoek watergangen HDSR
Onderzoek watergangen HDSR

Bureau Viridis onderzoekt jaarlijks de watergangen in het beheergebied van Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR).

Lees meer

Monitoring natuurlijke oevers Maas
Monitoring natuurlijke oevers Maas

Medewerkers van Viridis hebben delen van de oevers van de Maas geïnventariseerd. Deze oevers zijn tussen 2008 en 2017 op veel locaties natuurvriendelijker gemaakt. Door monitoring wordt duidelijk in hoeverre de ecologische kwaliteit van het gebied ...

Lees meer

Toetsing natuurwetgeving
Toetsing natuurwetgeving

Bij ruimtelijke ontwikkelingen dient u volgens de wet rekening te houden met beschermde natuurwaarden. Wij adviseren van een verkennend natuurwaardeonderzoek (Quickscan) tot eventuele ontheffingsaanvraag en ecologische begeleiding bij de uitvoering.

Lees meer

Copyright © 2020. Bureau Viridis     Realised bij Webmark Solutions